Uručena nagrada Intercultural Achievement Award 2018

Povodom Nacionalnog praznika Austrije, Ambasada Republike Austrije 26. oktobra je priredila prijem u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu gdje je uručena „Nagrade za međukulturalno dostignuće 2018“ (Intercultural Achievement Award 2018) „Kući dobrih tonova“ iz Srebrenice.

Nagradu koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije uručio je ambasador te zemlje u BiH Martin Pammer umjetničkom direktoru „Kuće dobrih tonova“ Ismaru Poriću.

Predsjednici „Bauern helfen Bauern“ iz Salzburga i osnivaču „Kuće dobrih tonova“ u Srebrenici Doraji Eberle, povodom Nacionalnog praznika Austrije, uručen je Zlatni orden za zasluge Republike Austrije, koji dodjeljuje Alexander Van der Bellen, predsjednik Republike Austrije.

Gospođi Eberle uručeno je i posebno priznanje Unije za održivi povratak integracije u BiH za humanitarni rad u Bosni i Hercegovini, pomoć povratku, pomirenju i suživotu koji traje od 1995. godine.

„Nagradu za međukulturalno dostignuće 2018“ i novčani iznost od 3.000 evra „Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice osvojila je u junu ove godine, a svečanost povodom uručenja nagrade nakon Sarajeva održana je i danas u Srebrenici gdje je prisutvovala Sabina Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

„Intercultural Achievement Award 2018“ dodjeljuje se od 2014. godine za uspješne projekte usmjerene na rješenje u oblasti interkulturalnog dijaloga, kako u Austriji, tako i na globalnom nivou.

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *