O NAMA

“Kuća dobrih tonova” je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. Ovaj projekat omogućava djeci uzrasta od 2 do 17 godina da iskuse važnost i ljepotu muzike.

U prijateljskoj i ohrabrujućoj atmosferi “Kuće dobrih tonova”, djeca imaju priliku da se slobodno razvijaju na više načina. Naše profesionalno i dobro obučeno osoblje pomaže djeci da steknu samopouzdanje, poštovanje za druge, disciplinu kao i osjećaj odgovornosti, a sve to zahvaljujući organzaciji “Bauern Helfen Bauern” i gospođi Doraji Eberle.


Ovim projektom želimo da razvijemo kreativnost kod djece i podignemo nivo kulture na viši nivo.

2012. godine smo, pod pokroviteljstvom “Bauern Helfen Bauern” organizacije, počeli raditi sa djecom u učionicama osnovne škole u Srebrenici. 2013. godine postajemo dio Superar porodice iz Beča. Na samom početku naš rad se ogledao u časovima sviranja muzičkih instrumenata, nakon toga smo formirali hor, a na samom kraju i plesnu grupu. Pored muzičkih aktivnosti, u sklopu naše organizacije, djeca imaju priliku da nauče i njemački jezik kao i da steknu mnoge životne vještine.


Do 2014. godine, naše aktivnosti broje preko 120 djece i nekoliko učionica u školi nije bilo dovoljno za nas. Djeca su izrazila želju da imaju svakodnevne aktivnosti, te smo stoga trebali veći prostor, naš lični prostor. Opština Srebrenica nam je izašla u susret u dala nam na korištenje zgradu nekadašnjeg Univerziteta Zvonimir Šubić u centru grada, a “Bauern Helfen Bauern” organizacija nam je pomogla da je obnovimo i da od nje napravimo jedno šaroliko mjesto koje će biti ugodno za boravak djece. Napravili smo jedno srećno mjesto za djecu i nazvali ga “Kuća dobrih tonova”.

Sa “Kućom dobrih tonova”, djeca su dobila mjesto gdje svoje slobodno vrijeme mogu provesti na jedan kvalitetan način, pjevajući, plešući, učeći strane jezike. U kuhinji “Kuće dobrih tonova” se spremaju topla, svejža i ukusna jela i razne slastice i sve aktivnosti i putovanja su potpuno besplatna za sve naše učenike.

Nakon 5 godina našeg rada, sa ponosom možemo reći da danas radimo sa oko 400 djece iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. Danas se nastava u “Kući dobrih tonova” odvija na dnevnoj bazi i svako dijete iz Srebrenice, Bratunca i okoline je dobro došlo da nam se pridruži i postane dio naše porodice.