MISIJA

Kuća dobrih tonova je osnovana u Srebrenici 2011. 

Naši prijatelji iz Bauern Helfen Bauern/BHB fondacije iz Salzburga su nam pomogli da osnujemo kuću u kojoj će djeca i mladi iz regije Srebrenica imati pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima, kuću u kojoj će se svi, bez obzira na etničku, socijalnu, religijsku i svaku drugu pripadnost, osjećati dobro družeći se i dijeleći iskustvo, znanje i radost. Stotine djece i mladih iz Srebrenice, Potočara, Bratunca, Skelana smo uključili u desetine projekata, koncerata, putovanja i posjeta. Dolazili su nam gosti iz svih krajeva svijeta i zajedno smo učili, pjevali i rasli. 

Naše aktivnosti su raspoređene u šest programa – muzika, edukacija, community engagement, lifestyle, volontarizam, film i književnost.

Razvijamo naše socijalne identitete, učimo biti dio grupe i funkcionirati samostalno, stičemo vještine kako da živimo najbolje verzije sebe i dajemo najbolje do sebe zajednici i od zajednice uzimamo ono što će nam pomoći da se razvijamo na najbolji način.

U našoj kući razvijamo visokokvalitetne horske, plesne i instrumentalne ansamblove, te mladim ljudima i građanima Srebrenice ponudimo kvalitetne sadržaje koji će svojim učešćem u njima poboljšati društveni ambijent u kojem žive. 

Redovno muzičko obrazovanje, edukativne radionice, putovanja, književni susreti  i filmska prikazivanja su dio svakodnevnih aktivnosti i sve zajedno našu kuću čini jednim savremenim hubom u kojem se mladi ljudi nesmetano razvijaju, druže i uče jedni od drugih,

Osnovani smo na načelima multietničnosti i naša misija je da djeci i mladima u regiji Srebrenica ponudimo umjetničke, kulturne, zabavne i edukativne koji su u skladu s njihovim uzrastom i vremenom u kojem žive. Naši projekti su inovativni i kreiramo ih zajedno sa stručnjacima iz različitih oblasti – od obrazovanja do kulture – što u konačnici ostavlja pozitivan utjecaj na zajednicu u kojoj djelujemo. 

Redovno se sastajemo s roditeljima; pitamo ih šta je njihovoj djeci potrebno i koja znanja i vještine kod njih trebamo razvijati.

Evaluaciju (2019) našeg rada izradili su univerzitetski profesori Ivana Zečević i Srđan Dušanić pod mentorstvom Fondacije Porticus i ona pokazuje kako je naše postojanje u potpunosti opravdano, te kako doprinosimo boljim međuetničkim odnosima povezujući djecu i mlade, kao i njihove roditelji, u proces oporavka temeljnih društvenih vrijednosti.

O nama je snimljeno i nekoliko dokumentarnih filmova u kojima govore djeca i mladi, građani i naši uposlenici svjedočeći tako o onome što radimo u Srebrenici.

NAGRADE

Tokom svog dosadašnjeg djelovanja, naša kuća je, između ostalih, dobila sljedeće prestižne nagrade i priznanja:

  • Main prize – Fillipas Engel, Fillipas Engel Foundation Germany (Frankfurt) – Main prize for young Europeans (under 30) for extraordinary engagement in the cultural, socialorenvironmental field;
  • Global Music Award, 2017 – Global Music Award – Top achievementin music for the video “Love People” (Global PeaceAnthem);
  • Intercultural Achievement Award, 2018 – Federal Ministry for EUROPE, INTEGRATION AND FOREIGN AFFAIRS
  • Nagrada Mreže za izgradnju mira u BiH.

Zahvaljujući našem radu, u Srebrenici je gostovao i Gerald Wirth, direktor „Bečkih dječaka“, koji nas podržava od osnivanja. Naša kuća je u partnerstvu sa Bečkim dječacima realizirala niz koncerata i projekta, što svakako smatramo jednim najvećih priznanja.

NASTUPI

Zajednički koncert u dvorcu Slovenska Bistrica
15. maj 2019.

Povodom Dana škole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica u Sloveniju „Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice pozvana je kao specijalni gosti.

Tom prilikom priređena su dva koncerta. Jedan za učenike škole, a drugi u dvorcu Slovenska Bistrica gdje su pored djece iz Srebrenice nastupili horovi i plesne grupe iz Slovenije.

Saradnjom dvije države, dva grada posebno je zadovoljan gradonačelnik Slovenske Bistrice Ivan Žagar koji je rekao da ovakav vid druženja treba nastaviti.

Na ovaj način „Kuća dobrih tonova“ proširuje svou regionalnu saradnju, a nakon Hrvatske i Srbije, saradnja je ostvarena i sa Slovenijom.

PJESME

Pjesma i kampanja “Love People”

Pjesma i spot “Love People” nastali su za humanitarnu regionalnu kampanju ”Kad se srca slože” pomoć školama koje su 2014. godine uništene u katastrofalnim poplavama.

Organizator ove kampanje je Fondacija “Bauern helfen Bauern”, predsjednica fondacije Doraja Eberle iz Salzburga i dječiji hor “Superar Srebrenica”, Ismar Porić, umjetnički direktor, koji su, zajedno sa 12 muzičkih zvijezda iz regiona, napravili pjesmu “Love People” i spot za humanitarnu kampanju “Kad se srca slože” koja ima za cilj pomoći škole ugrožene u poplavama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nakon uspješne turneje “Superara Srebrenica” u Švajcarskoj, prikupljeno je 10.000 evra koje su uručene školama za sanaciju prostora i kupovinu instrumenata.

KUĆA

Stotine djece i mladih učestvuje u radu Kuće dobrih tonova tokom jedne godine. Dolaze iz Srebrenice i drugih gradova i naselja – Potočari, Bratunac, Skelani i Konjević Polje – udaljenih do 80 kilometara. Sve aktivnosti u kući su besplatne za sve učesnike.

Kuća dobrih tonova raspolaže prostorom od ukupno 800 m2, gdje radi deset uposlenika, a aktivnosti se provode u šest različitih programa.

U kući na raspolaganju imamo i apartmane za goste u kojima može boraviti ukupno 12 osoba. Apartmane nudimo našim gostima, prijateljima i svima onima koji u Srebrenicu dolaze kako bi učestvovali u kreiranju boljeg društvenog ambijenta za sve njene građane.

Našim studentima su na raspolaganju i moderno opremljeni Multimedijalni centar i biblioteka. Centar im je na raspolaganju svakodnevno, bez obzira da li u njemu vrijeme provodili čitajući, educirajući se, prateći radionice koje im organizujemo ili radili svoja privatna istraživanja – projekte koji su dio njihovih interesa ili školskih aktivnosti. U biblioteci smo, zahvaljujući donacijama i volonterskim akcijama naših korisnika, skupili hiljade naslova među kojima svi građani mogu pronaći nešto za sebe.

NAŠ TIM

DONATORI

*“This publication (replace according to the document) has been produced with the support of the European Endowment for Democracy (EED). Its contents do not necessarily reflect the official opinion of EED. Responsibility for the information and views expressed in this publication lies entirely with the author(s).”
**“Objavljivanje ovog (teksta, materijala, izvještaja…) je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Za pregled donatora po godinama pratite link ispod

Više

PODRŽITE NAS

Vašom donacijom pomažete nastavku rada naše kuće i nabavci instrumenata, transporta prema ruralnim sredinama, putovanjima na koncerte i svakodnevne obroke za djecu koja su deo našeg programa.

Beneficiary / Račun
UDRUŽENJE GRAĐANA KUĆA DOBRIH TONOVA SREBRENICA
UL. SREBRENIČKOG ODREDA BB (DO ZGRADE OSNOVNOG SUDA) 75430 SREBRENICA, BOSNIA AND HERZEGOVINA

Bank Institute / Banka
NLB Banka a.d.
Milana Tepića br. 4, 78000 Banja Luka, Bosnia and Herzegovina

IBAN Code
 BA395620098122681987

SWIFT / BIC Code
RAZBBA22

Bank Account
# 15642700

HVALA VAM!