Nakon duže od godinu i po dana „Kuća dobrih tonova“ Srebrenica održaće svoj prvi nastup – „Koncert prijateljstva“ u Pozorištu Prijedor.

Koncert je zakazan za ponedjeljak, 21. jun, od 19:00 časova, a specijalni gosti su članovi omladinskog hora Bosanskog kulturnog centra Prijedor.

Ovim koncertom želimo da ostvarimo promociju i saradnju dva grada, Srebrenice i Prijedora, s ciljem kulturne razmjene, afirmisanja interkulturalnih vrijednosti i druženja.

Učešćem u ovakvim projektima mladima se daje prilika da se upoznaju, razmijene interese i iskustva, razvijaju socijalne i individualne identitete, uče jedni od drugih i međusobno se upućuju na kreiranje svakodnevnice kroz muziku, umjetnost i kulturu i imaju pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima gdje razvijaju osjećaj pripadnosti svijetu univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Kroz vrlo pomno biran repertoar, koji uključuje najljepše tradicionalne pjesme iz zemalja regiona (BiH, Hrtvatska, Srbija), klasične muzike (Mozart, Beethoven) i evergreene popularne muzike (Louis Armstrong, John Lennon), svim učesnicima se pruža prilika za pristup umjetnosti i kulturi i samim tim ih ohrabruje na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju koja će ojačati njihovo učešće i šanse u društvu.

Takođe, želimo poslati poruku da je u manjim sredinama moguće napraviti sadržaje koji pozivaju na pozitivne promjene u zajednici i šalju univerzalne poruke povjerenja, razumijevanja i odgovornosti svih nas za bolju i ljepšu budućnost.

Kroz svoje programe, povezivanje sa institucijama i organizacijama i saradnje, „Kuća dobrih tonova“ Srebrenica teži da postane regionalna platforma za upoznavanje, edukaciju i komunikaciju mladih ljudi u Zapadnom Balkanu i Evropi.

Punih deset godina „Kuća dobrih tonova“ je najbolji primjer kako se muzikom, kulturom i obrazovanjem grade porušeni mostovi, sklapaju nova prijateljstva i stiču neraskidive veze širom Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta koje samo djeca mogu – iskreno i bez rezerve.

Ovaj kulturni događaj je finansijski podržan od strane CRS – Catholic Relief Services Sarajevo, USAID – Američka agencija za međunarodni razvoj i „PRO-Budućnost“ (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) – USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply