Peter Cronin, direktor Ureda za demokratizaciju USAID i Ismar Porić, generalni menadžer i umjetnički direktor „Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenica su danas u prostorijama „Kuće dobrih tonova“ u Srebrenici zvanično otvorili moderno opremljen Multimedijalni i interdiciplinarni centar sa bibliotekom.

Centar je namijenjen djeci i mladima u regiji Sebrenica, a „Kuća dobrih tonova“ će im omogućiti sadržaje kroz koje će usvajati nova znanja i vještine, družiti se i zajedno osmišljavati aktivnosti od kojih će oni i njihova zajednica imati koristi.

„USAID je sretan što ima mogućnost da radi sa ‘Kućom dobrih tonova’ i podržava mlade ljude u Srebrenici. Ponosni smo da je ovaj centar za mlade istraživače iz Srebrenice i regiona platforma koja povezuje. U periodu globalizacije od ključne je važnosti da im ponudimo pristup obrazovnim sadržajima i prostor gdje će oni imati priliku da se upoznaju sa inovacijama i novim znanjima“, istako je Cronin.

Centar je opremljen zahvaljujući učešću „Kuće dobrih tonova“ u USAID-ovom Mirovnom projektu „PRO-Budućnost“ koji implemtentira Catholic Relief Services (CRS) iz Sarajeva. Predstavnici projekta „PRO-Budućnost“ su ovim povodom donirali knjige za biblioteku i pohvalili incijetive koje poduzimaju uposlenici i korisnici „Kuće dobrih tonova“.

„Centar je otvoren svakodnevno i svi korisnci imaju priliku učestovati kako u edukativim radionicama, tako i u kulturnim, zabavnim i umjetničkim programima. Svima su dostupni sadržaji koje kreiramo i svi mogu učestvovai u njihovom kreiranju. Nastojimo ugostiti kvalitetne predavače i svaka nova perspektiva i iskustvo su dobrodošli. Koristeći ono što im se nudi kroz naše aktivnosti djeca i mladi će kvalitenije prvoditi slobodno vrijeme i lakše savladati prepreke koje postavlja današnje vrijeme“, rekao je Porić dodavši kako je ova ideja nastala u vremenu pandemije COVID-19 s ciljem da se otvori prostor koji će pozitivno odgovoriti na sve epidemiološke mjere, a pritom novim generacijama biti prozor u svijet.

Misija „Kuće dobrih tonova“ je da osmišljava i kreira sadržaje za djecu i mlade različitih etničkih pripadnosti rukovodeći se onim što su njihovi interesi i interesi zajednice, zasnivajući to na principima univerzalnih društvenih vrijednosti i načelima multietničnosti.

Osim muzičkih aktivnosti, nekoliko stotina djece i mladih učestvuju u desetinama edukativnih i zabavnih programa; medijska pismenost, strani jezici, radionice o aktivizmu mladih, plesne i pozorišne radionice, itd.

Leave a Reply