Sinoć je u Centru za kulturu „Semberija“ u Bijeljini održan „Koncert prijateljstva Kuće dobrih tonova“ gdje su izvedene neke od najljepših klasičnih, pop-rok i tradicionalnih pjesama iz zemalja regiona i svijeta.

Gitarska i horske sekcije „Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenice i KDT/BKC iz Prijedora priredile su sjajan koncert na kojem je specijalni gost, dirigent bio svjetski poznati i priznati Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.

Izvršni i umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova”, Ismar Porić zahvalio se Gradu Bijeljina na gostoprimstvu i stvaranju novih veza između Srebrenice, Prijedora i Bijeljine.

„Večeras imate jedinstvenu priliku da vidite kako naša omladina i djeca šalje jednu univerzalnu poruku u svijet i širom naše zemlje i uživate u koncertu djece iz Srebrenice i Prijedora“, rekao je Porić.

On je istakao da jedanaest godina „Kuća dobrih tonova“ radi na tome da postane regionalna platforma za upoznavanje, edukaciju i komunikaciju mladih ljudi na Zapadnom Balkanu i Evropi kroz saradnju sa institucijama i organizacijama.

Također, ističe da je “Kuća dobrih tonova“ početkom ove godine, zajedno sa partnerima iz BKC Prijedor, pokrenula novi edukativno, umjetnički projekat u regiji Prijedora, sa ciljem da koristiti obrazovne, muzičke i kulturne aktivnosti u svrhu razvoja interkulturalnih i demokratskih vrijednosti, dijaloga i razumijevanja među djecom i mladima, te da ih naučiti da, zajedno sa svojim vršnjacima iz Srebrenice, budu inicijatori pozitivnih promjena.

Projekat u Prijedoru se realizuje uz podršku Austrijskog Kulturnog foruma Sarajevo i Bauern helfen Bauern Salzburg fondacije.

“Učešćem u ovakvim događajima mladima se pruža prilika da se upoznaju, razmijene interese i iskustva, razvijaju socijalne i individualne identitete, uče jedni od drugih i međusobno se upućuju na kreiranje svakodnevnice kroz muziku, umjetnost i kulturu i imaju pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima gdje razvijaju osjećaj pripadnosti svijetu univerzalnih ljudskih vrijednosti”, rekao je Porić.

Ovaj koncert je dio programa zajedničkih aktivnosti koji se realiziraju u saradnji sa USAID-ovim projektom izgradnje mira „PRO-Budućnost“ koji implementira Catholic Relief Services (CRS), a nakon Prijedora i Bijeljine biće održan niz koncerata u regionu, a naredni koncert je u Nišu.

Misija Kuće dobrih tonova u Srebrenici je da grad učini boljim i da djeci mladima u Srebrenici, Bratuncu, Potočarima i Prijedoru i onima koji žive u udaljenim ruralnim sredinama omogući pristup kvalitetnim znanjima, vještinama i sadržajima.

Leave a Reply