„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice i USAID-ov projekat izgradnje mira PRO-Budućnost organizovali su četvrti „Koncert prijateljstva“ koji je održan u sali Muzičkog centra „Pavarotti“ u Mostaru.

Jedna od najinspirativnijih priča iz Srebrenice i naše zemlje „Kuća dobrih tonova“ nakon koncerata u Prijedoru, Bijeljini i Nišu u Srbiji nastavila je turneju kojom šalje univerzalne poruke povjerenja, razumijevanja i odgovornosti svih za bolju i ljepšu budućnost.

U saradnji sa „Mostar Rock School“ iz Mostara i „Čarobnom notom“ iz Niša na „Koncertu prijateljstva“ pjevala su djeca iz Srebrenice, Prijedora, Mostara i Niša, koja su pred punom salom izvela najljepše tradicionalne pjesme iz BiH, Hrvatske i Srbije, klasičnu muziku i hitove domaće i svjetske pop-rock scene.

Izvršni i umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” Ismar Porić kaže da je uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services (CRS) ostvarena regionalna saradnja djece, mladih i muzičkih radnika kroz koju, pored zajedničkog muziciranja, oni uče jedni o drugima, druže se i razmjenjuju iskustva.

„Učešćem u ovakvim događajima mladima se pruža prilika da se upoznaju, razmijene interese i iskustva, razvijaju socijalne i individualne identitete, uče jedni od drugih i međusobno se upućuju na kreiranje svakodnevnice kroz muziku, umjetnost i kulturu i imaju pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima gdje razvijaju osjećaj pripadnosti svijetu univerzalnih ljudskih vrijednosti“, rekao je Porić.

Projekat PRO-Budućnost već treću godinu je prijatelj „Koncerta prijateljstva“ kojim se svim učesnicima pruža prilika za pristup umjetnosti i kulturi, ohrabrenje na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju.

„Ako krenemo od narodne mudrosti da ko pjeva zlo ne misli vjerujem da nismo mogli naći bolji način za povezivanje mladih iz različitih zajednica nego kroz muziku i boljeg partnera od Kuće dobrih tonova. Posebno nam je drago što svi koncerti koje smo do sada podržali ne ostaju samo na jednom događaju – već stvaraju trajne veze koje će sutra donijeti nove lijepe priče“, kazala je Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.

„Koncert prijateljstva“ podržao je i Grad Mostar.

Kroz najpoznatiji program iz Srebrenice „Kuću dobrih tonova“ je u proteklih dvanaest godina prošlo više od 2.000 djece i mladih, održano je više od 150 koncerata u našoj zemlji, regionu i Evropi, a za svoj rad nagrađeni su sa nekoliko internacionalnih nagrada za rad i angažman.

Leave a Reply