Fondacija “Kuća dobrih tonova” Sarajevo završava još jednu uspješnu godinu, sa fokusom na izgradnji 31 montažne kuće namijenjene porodicama koje su kroz program socijalnog stanovanja pronašle toplinu i sigurnost vlastitog doma.

Prošle godine, uz podršku svojih partnera, Fondacija je posvetila pažnju pomoći porodicama u Bosni i Hercegovini, kao i porodicama koje su ostale bez krova nad glavom nakon razarajućih potresa u Hrvatskoj krajem 2020. godine. Cilj je poboljšati kvalitet života i socijalnu uključenost u teškim vremenima, pružajući direktnu pomoć u revitalizaciji područja pogođenog potresom.

Fondacija “Kuća dobrih tonova” je do sada, u saradnji sa partnerom Fondacijom “HILTI” iz Lihtenštajna izgradila ukupno 169 montažnih objekata uključujući dva multifunkcionalna centra za različite sadržaje u Palama kod Srebrenice i Klokotnici, Doboj Istok. U saradnji sa Fondacijom “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga je u Hrvatskoj urađeno 115 montažnih objekata.

Samo 2023. godine, izgrađeno je 27 kuće u Bosni i Hercegovini i 4 u Hrvatskoj, pružajući dom za 111 osoba na 1.922 metara kvadratnih stambenog prostora.

Ovi moderni montažni objekti sa kompletnim elektro i vodovodnim sistemom, toplotnom i zvučnom izolacijom, na dvije etaže, sa 62 kvadratna metra stambenog prostora, prilagođeni su porodicama sa više članova.

Namir Porić, izvršni direktor Fondacije, ističe značaj ovog projekta: “Ova inicijativa mijenja živote, pruža toplinu i sigurnost porodicama koje su dugi niz godina živjele u teškim uslovima. Socijalna uključenost, briga i empatija su temelji našeg djelovanja, a svaka montažna kuća koju izgradimo predstavlja ne samo krov nad glavom već sigurnosti i osjećaj pripadnosti za porodice koje su prolazile kroz teške životne izazove. Uključivanje zaposlenih iz kompanije ‘HILTI’ u proces izgradnje montažnih kuća predstavlja sjajan primjer korporativne odgovornosti i solidarnosti. Njihova stručnost i posvećenost doprinose stvaranju trajnih domova, jačajući povezanost zajednice i osnažujući ljude koji su dobili priliku za novi početak.”

Sedmočlana porodica Tukić iz sela Straževac kod Gračanice, koja je dobila vlastiti dom, dijeli svoje iskustvo: “Ova kuća nam je promijenila život, mnogo je ljepše, prijatnije, toplije i veoma smo srećni što smo je dobili zahvaljujući dobrim ljudima. Sada imamo priliku da živimo puno bolje i želimo djeci omogućiti bolje uslove za život”, kaže Bećir Tukić i dodaje da imaju petoro djece, a do useljenja u novu kuću živjeli su u malom i neuslovnom objektu, bez mokrog čvora i toaleta, u veoma lošim uslovima.

Mladen Todorović i njegova supruga u Bratuncu, nakon gotovo tri decenije života u tuđim oronulim kućama, konačno su dobili priliku za vlastiti dom: “Sada mogu da kažem da se osjećam kao svoj na svome i osmijeh, ali i nada za boljim životom su nam se vratili”, rekao je Mladen i izrazio zahvalnost na podršci.

Pomoć za Hrvatsku nakon zemljotresa

Nakon razornog zemljotresa u Hrvatskoj 29. decembra 2020. godine, Fondacija “Kuća dobrih tonova” je odmah pružila podršku kritičnom području i zajedno sa partnerima izgradila 127 montažnih kuća tokom tri godine.  

Zemljotres koji je tada pogodio područje Petrinje, Siska i Gline oštetio je na hiljade objekata, a ogroman broj nije za stanovanje i na listi je za rušenje.

Porodica Vancaš iz sela Vrateško kod Petrinje, koja je izgubila svoj dom u zemljotresu, izražava zahvalnost i riječi nade: “Nakon zemljotresa ostali smo na ulici sa životinjama na našem imanju. Nekako smo se snašli da prespavamo kod porodice i prijatelja neko vrijeme jer naša kuća nije sigurna za život, oštećena je i opasna. Saznali smo za program Fondacije ‘Kuće dobrih tonova’ i prijavili smo se. Iako nismo očekivali brz odgovor, ta radosna vijest je stigla, a nedugo i materijal, a time je počela gradnja. Nisam očekivala da će kuća biti ovako velika, nakon 21 kvadrata u kojem smo živjeli, ali je tako lijepa, funkcionalna i uživamo u njoj i ne želimo napustiti selo”, rekla je Štefica Vancaš koja sa dvoje male djece, suprugom i majkom živi u ovom selu.

Kuća susreta – moderni kompleks za različite sadržaje

U selu Pale, nedaleko od Srebrenice, Fondacija “Kuća dobrih tonova” je u partnerstvu sa Međunarodnim forumom solidarnosti “Emmaus” i Fondacijom “HILTI” izgradila sedam montažnih kuća i konferencijsku salu u sklopu centra “Kuća susreta”. Ovaj moderni kompleks nudi različite sadržaje, uključujući multifunkcionalnu salu, sportske terene, dječije igralište, restoran sa domaćom hranom, pružajući jedinstven doživljaj u prirodnom okruženju.

Nadalje, sa MFS “Emmaus” izgrađen je centar koji ima široku primjenu, a kreiran je sa ciljem da okupi mlade iz čitavog svijeta kroz kulturni, umjetnički, humanitarni, mirovni i naučni diskurs, ali i sve one koji u posebnom ambijentu žele organizovati različite sadržaje, edukacije i ujedno uživati u prirodi i ambijentu.

Brojni projekti podrške i tokom ove godine

Osim što se fokusira na inicijativu za socijalno stanovanje, Fondacija pruža konkretnu pomoć, posebno usmjerenu prema porodicama u potrebi.

Fondacija kontinuirano podržava obrazovanje kroz dodjelu stipendija za različite oblasti, uključujući kulinarstvo, pravne nauke, obuku i podršku praksi za organsku proizvodnju inženjera i stručnjaka iz ove oblasti. Posebna pažnja posvećena je podršci aktivnostima “Kuće dobrih tonova” u Srebrenici, gdje djeca iz Skelana, Bratunca, Potočara i Srebrenice imaju pristup obrazovanju, kulturi i muzičkim programima, bez obzira na njihovu etničku, društvenu, vjersku ili bilo koju drugu pozadinu.

U partnerstvu sa MFS “Emmaus”, prošle godine je distribuirano 30.036 toplih obroka za 99 porodica u socijalnoj potrebi na području opština Srebrenica i Bratunac, a ovaj projekat je aktivan i ove godine. Takođe, sprovodi se nabavka i distribucija lijekova za osobe starije životne dobi koje nemaju riješeno pitanje socijalne zaštite ili zdravstvenog osiguranja. Ova inicijativa također obuhvata neophodne lijekove i materijale za pružanje zdravstvene njege učesnicima Marša mira, u okviru programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica u danima jula, a u saradnji sa Crvenim krstom Tuzla.

Fondacija “Kuća dobrih tonova” ostaje predana svojoj misiji kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja provodi socijalne, ekonomske i obrazovne programe namijenjene pripadnicima ranjivih i marginaliziranih kategorija. Nastaviće da provodi svoje programe sa ciljem osnaživanja zajednice i omogućavanja aktivnog i ravnopravnog učešća u društvu ljudima kojima je pomoć potrebna.

Leave a Reply