Hrvatske gradove Petrinju, Sisak i Glinu je pogodio snažni zemljotres 29. decembra 2020. Građani su ostali bez domova, pitke vode i hrane, a gradske ulice su bile zatrpane usred obrušavanja. Procjenjuje se da je preko tri hiljade ljudi ostalo bez krova nad glavom, te da je uništeno preko 2500, a oštećeno oko 60 hiljada objekata.

Neposredno nakon zemljotresa, u ove hrvatske gradove su stizali volonteri iz drugih sredina donoseći hranu, odjeću i druge potrepštine, a mnoge evropske zemlje su hitno odobrile sredstva za obnovu i zbrinjavanje lokalnog stanovništva.

Kako bi pomogli građanima u susjednoj Hrvatskoj, humanitarna udruga „Bauern Helfen Bauern“ iz Salzburga je inicirala i finansirala projekat izgradnje montažnih kuća za porodice koje su ostale bez domova.

Projekat realizira Fondacija „KDT“ iz Sarajeva i u prvoj fazi se planira izgraditi 30 objekata od čega su osam objekata potpuno završeni i spremni za useljenje, dok su još dva u pripremi. Priključci na infrastrukturu se također vrše ubrzano.

Kompletan građevinski materijal za izgradnju kuća se doprema iz Bosne i Hercegovine, a građevinska grupa iz Bratunca/Srebrenice, zajedno s kolegama iz Hrvatske, za pet dana uspiju završiti sve tesarske poslove na jednom objektu. Nakon toga slijede radovi na unutrašnjim instalacijama, opremanje i predaja objekta.

Fondacija „KDT“ koja operativno implementita ovaj projekat implementira zajedno s Bauern Helfen Bauern, a u čitav projektas je uključen „Caritas“ Biskupije iz Siska.